Krijg meer bezoekers / verkeer naar uw online winkel

Meer verkeer naar uw webshop krijgen kan een ontmoedigende taak zijn, maar het is essentieel voor het succes van uw online bedrijf. Er zijn veel verschillende strategieën die u kunt gebruiken om het verkeer naar uw webshop te vergroten, en in dit artikel zullen we enkele van de meest effectieve bespreken.

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om meer verkeer naar je webshop te krijgen is het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Dit betekent ervoor zorgen dat uw website gemakkelijk te vinden en te begrijpen is voor zoekmachines zoals Google. Om dit te doen, moet u zich concentreren op zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Er zijn veel verschillende aspecten van SEO, maar enkele van de belangrijkste zijn:

 • Zoekwoordonderzoek: dit omvat het vinden van de juiste zoekwoorden om op uw website te gebruiken om deze hoger te laten scoren in de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s).
 • On-page optimalisatie: Dit omvat het optimaliseren van de inhoud en structuur van uw website om deze relevanter en nuttiger te maken voor zowel zoekmachines als bezoekers.
 • Off-page optimalisatie: Dit omvat het bouwen van backlinks van hoge kwaliteit naar uw website vanaf andere gerenommeerde websites.

Maar hoe werkt Search Engine Optimization?

E-commerce

Ontdek de populaire zoekwoorden, de basis van zoekmachine optimalisatie

Door te ontdekken welke zoekwoorden van de producten in je webshop het populairst zijn, leg je de basis voor zoekmachine optimalisatie. Deze trefwoorden komen terug in de categorieën, producttitels, productbeschrijvingen, labels, filters, meta-informatie, rich snippets, enz. De zoekwoorden vormen het spinnenweb van je webshop. Zoekwoorden zijn te vinden door onderzoek te doen en ook door gewoon logisch te denken. Met een tool als Keywordtool Pro of KWFinder.com vind je allerlei zoekwoorden die populair zijn in jouw branche. Probeer een maand, zoek alle woorden en zeg vervolgens het lidmaatschap op.

U kunt ook alle zoekwoorden vinden die betrekking hebben op andere zoekwoorden. Misschien ontdek je dat mensen heel andere zoekwoorden gebruiken dan jij voor ogen hebt. Veel woorden hebben synoniemen. En van veel trefwoorden gebruiken mensen meer een beschrijvende zoekopdracht; een grasmaaier of “een apparaat voor het inkorten van gras”. Zoekmachine optimalisatie draait om het oplossen van problemen. Mensen googelen omdat ze een probleem hebben. Zij kopen de oplossing van u.

Unieke productbeschrijvingen en zoekmachine optimalisatie

Google hecht waarde aan de beste oplossing en authenticiteit. Door het schrijven van unieke en geoptimaliseerde productbeschrijvingen wordt je webshop veel vindbaarder dan webshops die elkaar kopiëren. Probeer zoveel mogelijk te voldoen aan de standaard richtlijnen voor SEO:

 • trefwoorden in de metatiteltag
 • h1-tag voor de titel
 • minstens 100 unieke woorden in de korte beschrijving
 • trefwoorden in de url’s
 • ten minste 300 unieke woorden in de lange beschrijving (zoekwoorddichtheid 3 – 5%)
 • trefwoorden in de metabeschrijving
 • links naar gerelateerde producten, incl. een goede title tag
 • trefwoorden aan het begin van zinnen
 • tags toevoegen (in Woocommerce)
 • trefwoorden in de tags h2 en h3

Focus op zowel verkennende kijkers als kopers

Bij het online shoppen zijn er veel meer mensen die zich oriënteren dan daadwerkelijk een product kopen. Veel webshops en winkels zijn erg gericht op het pure verkoopproces. Ze missen het oriëntatieproces in de customer journey. Er is weinig ervaring, er zijn alleen producten met een prijskaartje, die wachten tot je ze koopt. Persoonlijk vind ik dit erg saaie winkels. Je ziet dat dit soort winkels ook veel moeite hebben om het hoofd boven water te houden. De kunst is om verkennende kijkers zo te informeren dat wederkerigheid en klantloyaliteit ontstaan. Omdat ze zo goed geïnformeerd en gratis zijn, zijn ze meer bereid om bij u te kopen. Er is een gun factor. Daardoor kun je ook een paar euro duurder zijn dan je concurrenten. Je hoeft niet te concurreren op prijs (wat veel webshops kost).

User generated content voor zoekmachine optimalisatie in je webshop

Seo

Naast het zelf uitvoeren van SEO optimalisaties als beheerder, kun je gebruikers ook content laten toevoegen aan je producten. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van klantervaringen. Je kunt ook gebruik maken van een sociale stroom van bijvoorbeeld Instagram-berichten. Berichten die zijn getagd op basis van uw producten. Als je het lastig vindt om zelf creatieve content voor je webshop te bedenken, kun je bijvoorbeeld ook gastbloggers inzetten. Iemand schrijft een stuk over je producten en deelt in de opbrengst. Je kunt het stukje tekst voorzien van affiliate links zodat je kunt meten dat een verkoop daadwerkelijk via die blogger is gegaan.

Afbeeldingen en zoekmachine optimalisatie voor webshops

Voor afbeeldingen is het belangrijk dat de trefwoorden worden weergegeven in de bestandsnamen en ALT-tags. Zoekmachines zoals Google en Bing doorzoeken de bestandsnaam en de zogenaamde alt-tekst om afbeeldingen te herkennen. Zorg er ook voor dat je herkenbare foto’s gebruikt, want Google wordt slimmer door machine learning en kunstmatige intelligentie. Zoekmachines worden steeds beter in het begrijpen van wat er in een foto staat zonder naar de bestandsnaam en beschrijvingen te kijken.

Trefwoorden in de hoofdnavigatie van uw webshop

De hoofdnavigatie van je webshop staat meestal bovenaan elke pagina. Daarom is het de ideale plek om de zoekwoorden te verwerken. Je maakt automatisch verwijzende links aan op elke pagina van je webshop. Veel webshops hebben woorden als ‘Thuis’, ‘Over ons’, ‘De winkel’, etc. in de hoofdnavigatie. Dit zijn echter niet de woorden waarop je wilt scoren. Het is veel beter om hier een aantal populaire categorieën van je webshop te plaatsen.

Automatiseer inkomend verkeer via sociale media

Met een tool als MeetEdgar of SocialBee heb je de mogelijkheid om automatisch artikelen op al je social media kanalen te plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld een leuk artikel schrijven voor alle categorieën binnen je webshop. Je hebt dan straks 10-50 artikelen die je bijvoorbeeld 2 keer kunt gebruiken.

Een andere effectieve manier om meer verkeer naar je webshop te krijgen is door gebruik te maken van social media. Sociale mediaplatforms zoals Facebook, Twitter en Instagram kunnen krachtige hulpmiddelen zijn om verkeer naar uw webshop te leiden. Om dit te doen, moet u boeiende inhoud maken die uw volgers willen delen met hun vrienden en volgers. Ook kun je betaalde advertenties op social media inzetten om een breder publiek te bereiken en meer verkeer naar je webshop te krijgen.

Conclusie

Meer bezoekers naar uw online winkel krijgen is een van de 4 componenten voor e-commerce succes. U moet relevant verkeer naar uw winkel krijgen om verkopen te doen.