Freelance Webshop Manager

Freelance Webshop Manager nodig? Lees dan snel verder!

Wat doet een freelance webshop manager?

freelance e-commerce manager

Een Freelance Webshop Manager ondersteunt je bedrijf bij het starten of laten groeien van je online verkoop activiteiten. Vaak is dit in de vorm van het opzetten en vermarkten van een webshop.

Het doel van een Freelance Webshop Manager is het netto resultaat van een webshop te verhogen. De werkzaamheden van een freelance e-commerce manager bestaan uit:

 • e-commerce analyse en advies.
 • technische e-commerce doorontwikkeling.
 • e-commerce strategie en marketing via bijvoorbeeld zoekmachine optimalisatie, nieuwsbrieven, Google Ads, Facebook Ads en Instagram.
 • e-commerce project management; het begeleiden van een complex webshop traject.
 • e-commerce operations management; het stroomlijnen en automatiseren van operationele processen, zoals orders afhandelen, voorraden managen en koppelingen met externe tools.
 • vormen van een team om e-commerce activiteiten op grotere schaal uit te rollen.
 • aanschuiven bij gesprekken met leveranciers en andere externe partners.

Het runnen van een e-commerce business is meestal net zo intensief als het runnen van een fysieke winkel. Een webshop kun je daarom ook zien als het openen van 1 of meer extra vestigingen, met daarbij ook de nodige investeringen.

Hoeveel is het tarief van een Freelance Webshop Manager?

freelance e-commerce manager

Een Nederlandse webshop manager kost gemiddeld zo’n € 50,- tot € 150,- excl. btw per uur. Zelf hanteer ik een uurtarief van € 60,- excl. btw. De hoogte ervan hangt meestal samen met de bedrijfskosten van de e-commerce partij. Een groot bedrijf met een duur pand, hoge huur en veel personeelskosten zal over het algemeen een tarief van meer dan € 80,- excl. btw. rekenen.

Ik verhuur mezelf als Freelance Webshop Manager voor minimaal 4 volledige dagen per maand over een periode van 6 maanden. De investering hiervoor is dan € 1.920,- excl. btw. per maand. Per half jaar is dit € 11.520,- excl. btw.

Welke extra investeringen heeft een freelance webshop manager nodig?

Een e-commerce manager krijgt veelal betaald voor de implementatie van zijn kennis en ervaringen. Afhankelijk van de groeiambities van de ondernemer zijn er een aantal eenmalige en maandelijkse investeringen vereist:

 • bouw van een webshop.
 • media inkoop investeringen voor Google, Facebook of andere partijen.
 • administratie software, zoals Exact Online.
 • technisch onderhoud van de webshop.
 • aanschaf van bijvoorbeeld uitbreidingen die door externe partijen ontwikkeld zijn, zoals koppelingen, plug-ins, etc.

De hoogte van deze investeringen hangt van erg veel factoren af. Ik hanteer vaak een richtlijn van 5 tot 20% van de gewenste omzet. Is je wens om bijvoorbeeld € 1.000.000,- excl. btw jaaromzet te maken dan dien je rekening te houden met € 50.000,- tot € 200.000,- bedrijfskosten. Dit bedrag hoef je niet direct op je bankrekening te hebben maar kan betaald worden met de omzet die je maakt. Dit wordt ook wel ‘bootstrappen’ genoemd.

Mijn ervaringen als webshop manager

Ik ben sinds 2007 actief in de e-commerce wereld en ben tevens eigenaar van een aantal webshops waaronder www.lifedeals.com. Ik heb gewerkt voor webshops met een jaaromzet van € 100.000,- tot € 50.000.000,-

Wat is het verschil tussen een vaste e-commerce medewerker en een freelancer?

Autoriteit krijgen

Zodra je dit tarief leest gaat denk ik meteen de vraag in je om: waarom zou ik geen vaste medewerker aannemen? Hieronder een aantal redenen:

 • kosten; een vaste medewerker brengt meer kosten met zich mee zoals pensioen, vakantiegeld, ziektekosten, etc. Een vaste e-commerce medewerker voor 36 uur per week kost al snel € 2.500,- tot € 3.500,- bruto per maand. Als ondernemer zit je snel aan een jaarcontract af en maak je meer kosten om iemand te ontslaan als dit nodig is.
 • kennis en ervaring; een freelancer heeft vaak veel diepgaandere kennis omdat het vakgebied niet alleen zijn beroep maar ook zijn hobby is. Daardoor heeft hij of zij in de vrije tijd ook veel ervaring opgedaan. Gemaakte fouten hoeven daardoor niet in je bedrijf te worden gemaakt :).
 • risico; zodra een vaste medewerker ziek wordt of om bepaalde redenen niet kan komen, kost de ondernemer behoorlijk geld. Deze tijd kan vaak niet worden ingehaald op een ander moment.
 • netwerk; een freelance e-commerce manager heeft een netwerk van specialisten in de online marketing wereld. Zo heeft hij een breed spectrum aan kennis en ervaringen achter de hand voor vragen waar hij zelf geen antwoord voor klaar heeft.
 • beschikbaarheid; een freelance e-commerce manager is meestal ook buiten kantooruren beschikbaar en is daarom vaak veel flexibeler dan een vaste medewerker die om 17.00 uur zijn laptop dicht doet.

Wat is de werkwijze van een Freelance Webshop Manager?

Een freelancer werkt op locatie of vanuit huis. Vaak hangt dit af van de afstand tussen de werklocatie en het thuisadres. Is het iedere dag 100 km heen en terug dan werkt de freelancer meestal vanuit huis en spreekt 1 a 2 keer per maand af met de opdrachtgever.

Is de reisafstand 0 tot 50 km dan kan de freelancer met de opdrachtgever afspreken om altijd op kantoor te werken. Deze afspraken worden in een overeenkomst meegegeven.

Interesse om mij in te schakelen?

Neem vrijblijvend contact met me op om kennis te maken en je wensen te bespreken. Dan kan ik een passend voorstel voor je maken. En dan kunnen we hopelijk een samenwerking starten en je e-commerce business tot een groot succes maken!