Freelance webshop bouwer

Freelance webshop bouwer nodig? In de huidige digitale wereld is online winkelen een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Consumenten zijn steeds meer op zoek naar gemak en comfort, wat de vraag naar online winkels en webshops aanzienlijk heeft doen groeien. Om tegemoet te komen aan deze vraag, wenden ondernemers en bedrijven zich tot freelance webshop bouwers om hun e-commerce ambities te realiseren. In dit artikel zal ik dieper ingaan op wat een freelance webshop bouwer doet, de vaardigheden die zij bezitten, en waarom het inhuren van een freelancer een slimme keuze kan zijn voor bedrijven die op zoek zijn naar een succesvolle webshop.

Wat doet een freelance webshop bouwer? Een expert in het bouwen van succesvolle webwinkels

freelance e-commerce manager

Een freelance webshop bouwer ondersteunt je bedrijf bij het bouwen en doorontwikkelen van je e-commerce platform. Vaak is dit in de vorm van een webshop.

Het doel van een freelance webshop bouwer is het netto resultaat van een webshop te verhogen. Door processen te automatiseren, nieuwe functies te ontwikkelen voor klanten en backoffice systemen te optimaliseren. De werkzaamheden van een interim e-commerce manager bestaan uit:

 • e-commerce analyse en advies.
 • technische e-commerce doorontwikkeling.
 • technische zoekmachine optimalisatie
 • e-commerce project management; het begeleiden van een complex webshop traject. Het leiden van een technisch team.
 • e-commerce operations management; het stroomlijnen en automatiseren van operationele processen, zoals orders afhandelen, voorraden managen en koppelingen met externe tools.
 • aanschuiven bij gesprekken met marketeers, magazijn medewerkers en andere betrokken medewerkers.

Het runnen van een e-commerce business is minstens zo intensief als het runnen van een fysieke winkel. Een webshop kun je daarom ook zien als het openen van 1 of meer extra vestigingen, met daarbij ook de nodige investeringen.

Een freelance webshop bouwer is een zelfstandige professional die gespecialiseerd is in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van webshops en e-commerce websites. Ze werken vaak op projectbasis voor verschillende opdrachtgevers en helpen hen bij het opzetten van een online winkel die past bij hun behoeften, doelstellingen en budget. Freelance webshop bouwers zijn verantwoordelijk voor het hele traject, van het bepalen van de doelgroep en het ontwerpen van een gebruiksvriendelijke website, tot het implementeren van veilige betaalmethoden en het onderhouden van de webshop na de lancering.

Vaardigheden en expertise van Menno als freelance webshop bouwer

 1. Webdesign en ontwikkeling: Een freelance webshop bouwer heeft uitgebreide kennis van webdesign en ontwikkeling, met inbegrip van HTML, CSS, JavaScript en andere programmeertalen. Ik ben bekwaam in het gebruik van populaire webshop platformen zoals Shopify, WooCommerce en Magento.
 2. Grafisch design: Een goede webshop bouwer heeft ook vaardigheden op het gebied van grafisch ontwerp, wat hen in staat stelt om aantrekkelijke en professionele visuals te creëren voor webshops. Dit omvat het ontwerpen van logo’s, banners, en productafbeeldingen.
 3. Zoekmachine optimalisatie / SEO en digitale marketing: Om een webshop succesvol te maken, moet deze goed vindbaar zijn op het internet. Freelance webshop bouwers begrijpen het belang van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en hebben kennis van digitale marketingstrategieën om de zichtbaarheid van de webshop te vergroten.
 4. Gebruiksvriendelijkheid en conversie optimalisatie: Een effectieve webshop is gebruiksvriendelijk en stimuleert bezoekers om een aankoop te doen. Webshop bouwers hebben ervaring met het ontwikkelen van intuïtieve navigatie, snelle laadtijden en effectieve call-to-action elementen.
 5. Integratie met derde partijen: Webshop bouwers zijn bedreven in het integreren van diverse tools en systemen, zoals betalingsgateways, verzenddiensten, e-mailmarketing software en voorraadbeheersystemen, om een naadloze ervaring voor zowel de klant als de ondernemer te garanderen.
 6. Onderhoud en updates: Naast het bouwen van webshops zijn freelance webshop bouwers ook verantwoordelijk voor het onderhouden en updaten van de website. Dit omvat het monitoren van de prestaties, het oplossen van eventuele problemen, het implementeren van nieuwe functies en het uitvoeren van beveiligingsupdates.

Hoeveel is het tarief van een freelance webshop bouwer?

freelance e-commerce manager

Een Nederlandse developer kost op freelance basis gemiddeld zo’n € 50,- tot € 250,- excl. btw per uur. Zelf hanteer ik een uurtarief van € 60,- excl. btw. De hoogte ervan hangt meestal samen met de bedrijfskosten van de e-commerce partij. Een groot bedrijf met een duur pand, hoge huur en veel personeelskosten zal over het algemeen een tarief van meer dan € 80,- excl. btw. rekenen.

Ik verhuur mezelf als freelance e-commerce developer voor minimaal 4 volledige dagen per maand over een periode van 6 maanden. De investering hiervoor is dan € 1.920,- excl. btw. per maand. Per half jaar is dit € 11.520,- excl. btw.

Welke extra investeringen heeft een freelance webshop bouwer nodig?

Een e-commerce bouwer krijgt veelal betaald voor de implementatie van zijn (technische) kennis en ervaringen. Afhankelijk van de groeiambities van de ondernemer zijn er een aantal eenmalige en maandelijkse investeringen vereist:

 • ontwerp van de webshop
 • bouw van een webshop.
 • administratie software, zoals Exact Online.
 • technisch onderhoud van de webshop.
 • aanschaf van bijvoorbeeld uitbreidingen die door externe partijen ontwikkeld zijn, zoals koppelingen, plug-ins, etc.

De hoogte van deze investeringen hangt van erg veel factoren af. Ik hanteer vaak een richtlijn van 5 tot 20% van de gewenste omzet. Is je wens om bijvoorbeeld € 1.000.000,- excl. btw jaaromzet te maken dan dien je rekening te houden met € 50.000,- tot € 200.000,- bedrijfskosten. Dit bedrag hoef je niet direct op je bankrekening te hebben maar kan betaald worden met de omzet die je maakt. Dit wordt ook wel ‘bootstrappen’ genoemd.

Mijn ervaringen als freelance webshop bouwer

Ik ben sinds 2007 actief in de e-commerce wereld en heb tientallen webshops ontwikkeld. Ik heb gewerkt voor webshops met een jaaromzet van € 100.000,- tot € 50.000.000,-. Ik ben tevens eigenaar van een aantal zelf ontwikkelde webshops waaronder www.lifedeals.com en www.ecommercemastery.nl.

Wat is het verschil tussen een vaste e-commerce webshop bouwer en een freelancer?

Autoriteit krijgen

Een freelance bouwer kost al snel € 60,- per uur. Als je dit tarief leest gaat denk ik meteen de vraag in je om: waarom zou ik geen vaste medewerker aannemen? Hieronder een aantal redenen:

 1. Kosten; Een vaste medewerker brengt meer kosten met zich mee zoals pensioen, vakantiegeld, ziektekosten, etc. Een vaste e-commerce medewerker voor 36 uur per week kost al snel € 2.500,- tot € 7.000,- bruto per maand. Als ondernemer zit je snel aan een jaarcontract af en maak je meer kosten om iemand te ontslaan als dit nodig is.
 2. Kennis en ervaring; Een interim heeft vaak veel diepgaandere kennis omdat het vakgebied niet alleen zijn beroep maar ook zijn hobby is. Daardoor heeft hij of zij in de vrije tijd ook veel ervaring opgedaan. Gemaakte fouten hoeven daardoor niet in je bedrijf te worden gemaakt :).
 3. Risico; Zodra een vaste medewerker ziek wordt of om bepaalde redenen niet kan komen, kost de ondernemer behoorlijk geld. Deze tijd kan vaak niet worden ingehaald op een ander moment.
 4. Netwerk; Een interim e-commerce manager heeft een netwerk van specialisten in de online marketing wereld. Zo heeft hij een breed spectrum aan kennis en ervaringen achter de hand voor vragen waar hij zelf geen antwoord voor klaar heeft.
 5. Beschikbaarheid; Een interim e-commerce manager is meestal ook buiten kantooruren beschikbaar en is daarom vaak veel flexibeler dan een vaste medewerker die om 17.00 uur zijn laptop dicht doet.
 6. Flexibiliteit; Het inhuren van een freelancer biedt meer flexibiliteit dan het werken met een bureau of een fulltime medewerker. Freelance webshop bouwers kunnen op projectbasis worden ingehuurd en zijn vaak bereid om hun schema aan te passen aan de behoeften van hun opdrachtgevers.
 7. Kostenbesparing; Freelancers werken vaak vanuit huis of vanuit een gedeelde kantoorruimte, waardoor ze lagere overheadkosten hebben dan traditionele bureaus. Dit betekent dat ze hun diensten vaak kunnen aanbieden tegen lagere tarieven, wat resulteert in kostenbesparingen voor de opdrachtgever.
 8. Expertise; Een freelance webshop bouwer heeft vaak ervaring met het werken aan verschillende soorten projecten en voor diverse klanten. Dit stelt hen in staat om een breed scala aan vaardigheden en expertise op te bouwen, die ze kunnen toepassen op toekomstige projecten.
 9. Persoonlijke aandacht; Een van de voordelen van het werken met een freelancer is dat u direct met hen communiceert en samenwerkt. Dit zorgt voor een meer persoonlijke relatie en stelt u in staat om nauw samen te werken om uw visie voor de webshop tot leven te brengen.
 10. Snellere doorlooptijden; Freelance webshop bouwers kunnen vaak sneller resultaten opleveren dan grotere bureaus, omdat ze zich volledig kunnen concentreren op één project tegelijk. Bovendien zijn freelancers vaak bereid om buiten de reguliere kantooruren te werken om projecten op tijd af te ronden.

Wat is de werkwijze van een freelance webshop bouwer?

Een freelancer werkt op locatie of vanuit huis. Vaak hangt dit af van de afstand tussen de werklocatie en het thuisadres. Is het iedere dag 100 km heen en terug dan werkt de interim meestal vanuit huis en spreekt 1 a 2 keer per maand af met de opdrachtgever.

Is de reisafstand 0 tot 50 km dan kan de interim met de opdrachtgever afspreken om altijd op kantoor te werken. Deze afspraken worden in een overeenkomst meegegeven.

Interesse om mij in te schakelen?

Het inhuren van mij als freelance webshop bouwer is een effectieve manier om een succesvolle online winkel te creëren en te onderhouden. Met mijn uitgebreide vaardigheden en expertise op het gebied van webdesign, ontwikkeling, marketing en onderhoud, kan ik je bedrijf helpen om de e-commerce ambities te realiseren en concurrerend te blijven in de snel veranderende digitale wereld.

Neem vrijblijvend contact met me op om kennis te maken en je wensen te bespreken. Dan kan ik een passend voorstel voor je maken. En dan kunnen we hopelijk een samenwerking starten en je e-commerce business tot een groot succes maken!