Branded / merk dropshipping, bouw een e-commerce merk

Branded /merk dropshipping starten met je eigen merk? Bouw een webshop met merkproducten en maak meer omzet met je bedrijf.

Steeds meer winkels nemen het besluit tot een overstap naar branded merk dropshipping in plaats van bestaande producten te verkopen. Branding is dé manier om onderscheidend te zijn t.o.v. concurrenten. Deze pagina beantwoordt de meeste vragen omtrent branded merk dropshipping. Als je van plan bent om dit jaar een branded / merk dropshipping winkel te starten dan is deze pagina iets voor jou!

Wat is branded / merk dropshipping?

branded dropshipping

Branded / merk dropshipping is het proces waarbij je een eigen merk maakt van producten die direct vanuit de leverancier naar je klant worden gestuurd. Deze producten heb je dus meestal niet op eigen voorraad maar staan klaar in het warehouse van je leverancier met jouw merk erop.

Je moet daarom een leverancier vinden die generieke producten verkoopt, jouw merk erop wil plaatsen en het wil verkopen als je eigen merkproduct.

Branded / merk dropshipping shops werken het beste met een focus op een niche. Dus geen breed assortiment maar een sterke focus op een kleine selectie producten.

Hoe werkt merk-dropshipping?

branded / merk dropshipping

Bij normale dropshipping maak je een generieke webshop aan met een breed assortiment aan generieke producten. Je gaat verschillende campagnes maken om te kijken welke producten goed verkopen. Ondertussen zijn er nog 100 dropshippers die hetzelfde doen. Je onderscheidend vermogen verdwijnt. Iedereen vecht om de sales, zakt met de prijs totdat de winstmarge verdampt is.

Met branded / merk dropshipping ga je dropshippen maar dan met een uniek eigen merk. Je kiest een niche en maakt een compleet eigen productlijn met je eigen huisstijl, logo, merknaam, etc. Ieder product krijgt jouw eigen stijl erop.

En maak je geen zorgen, veel leveranciers willen de producten zelf van jouw merk voorzien. Dit hoef je dus niet zelf te doen.

Is branded / merk dropshipping beter dan standaard dropshipping?

Tegenwoordig zijn er tal van dropshipping winkels die exact hetzelfde doen. Met een eigen merk heb je tal van voordelen:

 • een eigen merknaam
 • onderscheidend vermogen
 • unieke marketingmaterialen
 • eigen kleuren
 • meer focus
 • betere klantenservice, je hoeft niet van alles een beetje te weten
 • meer loyaliteit van klanten
 • betere uitstraling, meer vertrouwen

Je kunt dus zeggen dat branded / merk dropshipping beter is dan traditionele dropshipping.

Hoe bouw je een branded / merk dropshipping webshop?

branded / merk dropshipping

Voor het bouwen van een merkgerelateerde dropshipping-winkel kun je het beste deze stappen volgen.

Bepaal een niche / product om te verkopen

Het eerste dat belangrijk is om te doen is een niche en product kiezen. Een niche waarin winst te maken is en het liefst eentje waar je affiniteit mee hebt. Als je een product hebt waar je echt achter staat en wellicht ook zelf gebruikt dan heb je er over het algemeen meer kennis van.

Daarnaast is het goed om onderzoek te doen naar de vraag van het product, de concurrentie, of er een leverancier voor is en of de winstmarge hoog genoeg is.

Bedenk een passende merknaam

Zodra je een niche hebt gevonden wordt het tijd om een passende merknaam te bedenken. Merknamen die kort zijn met 1 a 2 lettergrepen werken het beste. Het kan goed werken als het een beschrijvende naam is maar er zijn ook tal van succesverhalen waar de naam weinig zegt over het product, denk aan Google en Apple.

Ontwerp een complete huisstijl met logo, verpakking en meer

Nu je een niche en merknaam hebt wordt het tijd om een complete huisstijl te maken. Hierbij kun je denken aan:

 • logo
 • visitekaartje
 • verpakkingen
 • omslagfoto’s voor social media
 • briefpapier

Het is aan te raden om een logo te ontwerpen in vector formaat met een resolutie van 300 PPI in het CMYK kleurpalet. Dit geldt overigens voor alle drukwerk. Op deze manier komt je logo ook op drukwerk goed tot zijn recht.

Belangrijk is om met je uitstraling de tone-of-voice te gebruiken van je doelgroep. Bedien je een oudere doelgroep dan kun je beter zachte kleuren gebruiken met een rustige uitstraling. Is je doelgroep in de jongere leeftijd categorie dan kun je een drukkere en meer schreeuwerige uitstraling gebruiken.

Het voordeel van een brand identiteit is dat je deze heel consistent kunt doorvoeren door al je marketing kanalen zoals social media.

Kies een typografie en kleurenpalet

In je huisstijlboek kun je een typografie en kleurenpalet opnemen die je gaat gebruiken door je gehele huisstijl. Het is aan te raden om een lettertype te gebruiken voor de tekstkoppen en voor de tekst. Hierop kun je variëren met vetgedrukt, cursief en onderstreept.

Belangrijk is om bij het kleurenpalet de hexa waarden te noteren zodat je die eenvoudig kunt invoeren in een design programma.

Producten inkopen met branded / merk dropshipping

Als je start met branded dropshipping dan is het belangrijk om aan producten te komen. Dit kun je doen door zelf producten te zoeken bij fabrikanten en groothandels. Deze partner moet open staan om de producten te bedrukken met jouw logo. Ook kun je kiezen voor een zogenaamde ‘dropshipping-agent’ die dit allemaal voor je regelt. Er zijn verschillende manieren om te starten met branded dropshipping.

Maak een doe-het-zelfproduct en voeg je merk toe

Er zijn tal van doe-het-zelf producten zoals beauty producten, kook producten, knutsel producten, bouw producten en meer. Deze producten kun je laten maken en verkopen met je eigen beeldmerk erop.

Generieke producten kopen en deze zelf brandmerken

Een tweede manier is om generieke merkloze producten in te kopen in bulk en hierop een eigen merk te plaatsen om deze vervolgens als merkproducten te verkopen. Het is wel aan te raden om een leverancier te vinden die in hetzelfde land zit als jezelf om gedoe rond wet en regelgeving te voorkomen.

Gebruik maken van een private label leverancier

Een derde optie is om samen te werken met een private label leverancier. Hierdoor kun je een exclusief contact hebben met een fabrikant die alleen voor jou produceert met jouw merk erop. Vaak wordt dan wel een MOQ ingesteld, waarbij je een minimale hoeveelheid dient af te nemen.

Full-service dropshipping-bedrijf gebruiken voor de branding en verpakking

Veel dropshipping-services, zoals NicheDropshipping, bieden gratis productsourcing en een service om white label te producten en te branden. Ze kopen een product van iemand anders in en voorzien deze van jouw merk.

Wat zijn de beste merkleveranciers voor branded / merk dropshipping?

branded / merk dropshipping

Er zijn twee soorten branded dropshipping leveranciers waarmee je kunt samenwerken. Private label-leveranciers en white label-leveranciers (of een service zoals NicheDropshipping die beide doet).

Private label dropshipping levert over het algemeen een hogere winstmarge op maar daar tegenover staat wel dat je meer startkapitaal nodig hebt om in te kopen. Het is daardoor niet echt normale dropshipping omdat je daarbij geen MOQ hebt.

Aan de andere kant produceren white-label fabrikanten die hetzelfde product produceren voor verschillende verkopers, alleen voorzien ze het van een eigen merk. Dit kan soms beginnen met een eenvoudige sticker. Het is moeilijker om je hiermee te onderscheiden.

Marketing promotie om je producten te verkopen

De belangrijkste activiteit bij branded dropshipping is marketing. In deze fase zul je jouw merk echt gaat inzetten. Er zijn tal van manieren om marketing te starten, beginnend bij 1 of 2 kanalen om focus te houden:

 • social media marketing organisch
 • social media marketing betaald
 • influencer marketing
 • zoekmachine marketing organisch
 • zoekmachine marketing betaald
 • affiliate marketing
 • e-mail marketing

Zoals je ziet is er behoorlijk keuze om promotie te doen voor je branded dropshipping. Het grootste probleem van veel ondernemers is dat ze alles tegelijk willen aanvliegen. Dit gaat ten koste van de focus en levert onder de streep minder op.

Kies je voor een organische manier dan zul je aan de slag moeten gaan met bijvoorbeeld een social media pagina of groep, het optimaliseren van je website voor zoekmachines of affiliate marketing. Je betaalt niet per klik, maar je investeert meer in tijd en energie om op de langere termijn resultaat te boeken.

Wil je meer resultaat op de korte termijn dan zul je moeten investeren in betaalde marketing. Met deze vorm van marketing ga je investeren in een betaalde campagne via bijvoorbeeld Google of Facebook. Je betaalt per actie / klik. Zo kun je in Google bijvoorbeeld adverteren op bepaalde zoekwoorden en kun je in Facebook richten op bepaalde doelgroepen en hier een advertentie voor maken.

Start je met betaalde marketing dan is het wel belangrijk om antwoord te krijgen op de volgende vragen:

 • hoeveel geld kan ik per bestelling besteden aan advertenties?
 • hoe vaak per jaar kan ik mijn bestaande klanten opnieuw laten kopen?
 • hoe kan ik mijn bezoekers zo goed mogelijk converteren naar klanten?
 • hoeveel omzet en winst wil ik per dag maken?
 • op welke manier kan ik duurdere of verwante producten verkopen?

Door de antwoorden op deze vragen helder te hebben kun je verantwoord investeren in betaalde marketing zonder leeg te lopen.

Is dropshipping met een merk beter gezien de MOQ-kosten?

Veel leveranciers en dropshipping-agenten werken op basis van individuele orders. Dit betekent dat je voor iedere bestelling van je klant een bestelling plaatst bij een leverancier. Op deze manier hoef je geen minimale hoeveelheid af te nemen maar is je inkoopprijs hoger. Dit is echter wel een goede manier om product onderzoek te doen. Je kunt kleine marketing campagnes starten om te kijken of je product aanslaat bij de doelgroep. Slaat het prdouct aan dan kun je een bulk order plaatsen waardoor de inkoopprijs zakt en je meer winstmarge hebt.

Voordelen en nadelen van branded dropshipping

Zoals iedere vorm van business heeft ook branded dropshipping voordelen en nadelen:

Voordelen van merkgerelateerde dropshipping

 • Een merk opbouwen is op de lange termijn beter
 • Merken genieten meer vertrouwen en loyaliteit
 • Je kunt een bedrijf veel beter schalen als het een merk is
 • Een hogere winstmarge op de producten
 • Beter voor ervaren dropshippers die geïnteresseerd zijn om sneller te groeien

Nadelen van merkgerelateerde dropshipping

 • Vereist een minimale order hoeveelheid of MOQ
 • Vereist mogelijk een kleine investering vooraf
 • Minder kansen om tussen producten te wisselen en verschillende producten uit te proberen
 • Je zou verschillende klanten kunnen verliezen terwijl je overschakelt van standaard dropshipping naar branded dropshipping (het kan voor verwarring zorgen bij je vaste klanten);
 • Meer werk om uw branding neer te zetten
 • Vereist regelmatige inspanningen op het gebied van inhoud/marketing

Branded dropshipping is altijd beter dan het dropshippen van allerlei producten van verschillende leveranciers.

Overstappen van standaard dropshippen naar branded dropshipping

Heb je al een dropshipping business maar wil je upgraden naar branded dropshipping dan kun je de volgende stappen nemen:

 1. kies een winstgevende niche
 2. vind een leverancier
 3. bepaal je doelgroep
 4. bedenk je merknaam
 5. ontwerp een huisstijl
 6. schrijf je merk in bij BIOP of EUIPO
 7. koop EAN codes voor je producten
 8. start een webshop en maak de producten aan
 9. start met marketing via Facebook, Google of een ander kanaal
 10. regel een goede boekhouder en automatiseer orderverwerking

Als je deze stappen hebt gezet dan heb je een goede basis voor je dropshipping business.

Wat zijn de beste niches/producten voor merkgerelateerde dropshipping?

Of een product in de door gekozen niche al dan niet succesvol zal zijn, hangt af van: prijsmarge, verpakkingsgemak, grootte, vraag, concurrentie, merk, etc.

Rekening houdend met al deze factoren, zijn enkele van de beste niches voor merkproducten voor dropshipping de volgende:

 • Gezondheid & schoonheid
 • Sieraden
 • Telefoon accessoires
 • Kleding
 • Schoenen
 • Dierenverzorging
 • Fitnessruimte en training

Probeer vooral producten te verkopen in een niche waar je zelf ook passie voor hebt.

Hoe verpak je je merkproducten voor dropshipping?

Merkverpakkingen zijn cruciaal voor je branded dropshipping winkel. Of het nu gaat om een ​​verpakkingsdoos of een merktas, veel dropshipping-services kunnen je daarbij helpen.

Het gebruik van een dropshipping-service in het land van de leverancier kan je veel hoofdpijn en logistieke problemen besparen.

Conclusie

Branded dropshipping zorgt voor een schaalbare en duurzame business voor de langere termijn. Je hoeft niet constant van producten te veranderen maar kunt bouwen aan 1 merk met een kleine selectie van producten. Met mijn webshop https://www.lifedeals.com ben ik op dit moment bezig om een eigen productlijn in te zetten dus blijf op de hoogte!