Zelf producten maken voor je webshop is een goede manier om zelf een product te maken dat volledig op je eigen wensen is afgestemd. Daarnaast kun je sneller en goedkoper een eigen voorraad omdat je geen transportkosten en minder aanloopkosten hebt. Hiermee kun je ook je eigen verkoopprijs bepalen en betere winstmarges overhouden. Als je wilt starten met een webshop dan kun je kiezen om je zelf producten te maken en de materialen in te kopen in het binnenland of in het buitenland.
Een afweging die je dient te maken is of de transportkosten opwegen tegenover de lagere inkoopprijzen. Transport is ontzettend duur geworden sinds COVID-19, een container van Azië naar Nederland is wel 10 keer zo duur geworden. Dichterbij Nederland zijn de transportkosten lager, maar is o.a. arbeid duurder en de inkoopprijs hoger.
Zelf producten maken kan op verschillende manieren en via verschillende platformen:
- ontwikkel zelf de materialen voor de productie
- ontwikkel zelf het product, helemaal als het een digitaal product is
- knoop een gesprek aan met een lokale fabrikant om materialen in te kopen
- koop materialen in via platformen in het buitenland zoals Amazon, Ebay en Alibaba
Naast dat je een nieuw product zelf gaat maken, kun je er ook voor kiezen om bestaande goedlopende producten te branden met je eigen merk erop. Dit is ook een vorm van zelf producten maken, het is dan meer zelf een eigen merk maken. Je kunt ervoor kiezen om deze in te kopen en te verbeteren of om het direct van de fabrikant naar de eindklant te laten sturen. Dit laatste wordt ook wel ‘branded dropshipping‘ genoemd.
Voor welke ondernemers is dit geschikt?
Zelf producten maken is erg geschikt voor ondernemers die met een uniek idee in hun hoofd zitten. Met name producten die nog nooit ontwikkeld zijn of verbeterd kunnen worden is het erg interessant om deze zelf te maken. Als je een product zelf maakt dan is het goed om na te denken over eventuele patenten.
Voordelen van zelf producten maken
Als je aan de slag gaat met zelf producten maken voor je webshop, dan zijn er tal van voordelen:
- je kunt je creativiteit kwijt
- controle over het eindproduct
- zelf een prijs bepalen
- beter te beschermen tegen copycats middels patenten en merk
- hogere kwaliteit garanderen
- volledig in eigen merk huisstijl neer te zetten voor meer onderscheiding
Natuurlijk is het niet alleen maar rooskleurig, er kleven ook nadelen aan zelf producten maken.
Nadelen van zelf producten maken
Zelf producten maken kan ook zorgen dat er een aantal nadelen naar boven komen, met name als je beperkt budget hebt:
- meer tijd en geld kwijt aan product- en concurrentieonderzoek
- opgelicht worden door je fabrikant
- een fabrikant die er met je productidee vandoor gaat
- minimum besteding bij je fabrikant (MOQ, Minimum Order Quantity)
- aanlooptijd, het kan maanden tot jaren duren voordat je product gelanceerd wordt
Hogere winstmarge bij eigen e-commerce brand
Over het algemeen kun je stellen dat producten onder een eigen merk een hogere winstmarge hebben op de langere termijn. In de beginfase zul je meer opstartkosten hebben maar zodra de opstartfase voorbij is zul je merken dat je een hogere verkoopprijs kunt vragen en de inkoopprijs zakt naar mate je meer afneemt bij de fabrikant.
Maak je gebruik van dropshipping dan neem je meestal per stuk af en is de inkoopprijs veel hoger. Daarnaast zijn er vaak meerdere dropshippers actief op hetzelfde product waardoor de verkooprijs ook zakt. De winstmarge komt hierdoor in het gedrang.
Risico’s van producten laten maken
Zoals hierboven al beschreven kleven er naast voordelen ook nadelen aan producten laten maken. Er komen tal van risico’s om de hoek kijken. Allereerst moet je goed onderzoek hebben gedaan naar het feit of er wel vraag is naar je product. Voor je het weet heb je duizenden producten ingekocht en wil niemand het kopen…
Daarnaast kun je veel tijd, geld en energie hebben gestoken in product ontwikkeling en concurrentieonderzoek. Reken jezelf eens een bedrag van 50 euro per uur en houdt een logboek bij van je gemaakte uren. Je zult zien dat je al snel een kapitaal aan tijd hebt gebruikt. Deze tijd had je ook in betaald werk kunnen steken.
Probeer te starten met een MVP, ook wel een Minimal Viable Product. Een prototype van je product. Zodat je kunt starten met verkopen. Je kunt ook opstarten via Kickstarter, een platformen waar je jouw idee kunt pitchen, valideren en geld kunt ophalen terwijl het product nog niet in productie is. Mocht je lancering het niet halen dan kun je sponsors terugbetalen.
Producten laten maken heeft mij persoonlijk meer uitdaging en voldoening gegeven. Vooral als je erg creatief bent en snel verbeteringen ziet aan bestaande producten dan geeft dit een unieke kans om een gat in de markt te vinden en succesvol te zijn. Met mijn bedrijf https://www.lifedeals.com heb ik op dit moment een hybride vorm van bestaande merken en het eigen merk.