affiliate marketing

Affiliate marketing toepassen en een passief inkomen opzetten?

Menno Bouma Affiliate Marketing, Internet marketing, Marketing Automation Reactie plaatsen

Affiliate marketing toepassen in je bedrijf, maar heb je geen idee wat het precies is en hoe je hier een passief inkomen mee kan genereren?

Wat is affiliate marketing?

Met deze vorm van marketing help je een verkoper van een product of dienst aan meer verkoop, in ruil voor een commissie. Je kunt bijvoorbeeld een banner op je website plaatsen of een artikel mailen naar je mailing lijst.

Affiliate marketing is met name interessant als je producten verkoopt met een hoge waarde of met een hoge ‘lifetime-value’. Zo kun je bijvoorbeeld een lead genereren voor een consultancy bureau die hoge tarieven rekent of voor een abonnement waarbij de koper meerdere maanden tot jaren eraan vast zit.

Hoe hoog is het commissie percentage bij affiliate marketing?

De hoogte van het percentage hangt af van de winstmarge en de waarde van een verkoop. Bol.com hanteert bijvoorbeeld verschillende percentages bij verschillende product categorieën. Meestal varieert het tussen de 4 en 10% voor electronica bedrijven en soms wel meer dan 50% voor diensten (vanwege de hoge marge).

Hoe kan ik een passief inkomen opbouwen met affiliate marketing?

In het kort zijn er 2 manieren om geld te verdienen en een passief inkomen te genereren. Passief betekent dat je geen tijd evenredig hoeft in te wisselen voor resultaat, in tegenstelling tot een uren bedrijf.

Je kunt de verkoper zijn of de adverteerder. In het geval van verkoper ga je op zoek naar mensen die jouw product of dienst willen promoten. Dit kunnen bijvoorbeeld je meest tevreden klanten zijn. Zij kennen je product en weten exact de voordelen door te vertellen naar nieuwe prospects.

In het geval van adverteerder ga je op zoek naar bedrijven die het liefst veel winstmarge maken bij een verkoop zodat er er ook een mooie marge voor jou in zit. Het punt is namelijk dat je bezoekers moet krijgen naar je website die vervolgens op je banner klikken. Deze bezoekers kosten geld om in te kopen, bij bijvoorbeeld Google Adwords of Facebook Ads.

Er zijn diverse diensten zoals Daisycon, Paypro en Zanox waarbij het mogelijk is om 1 van de twee partijen te worden en affiliate marketing te voeren. Zelf ben ik erg voorstander van simpelere constructies. Ik gebruik Clickmeter.com. Dit is een website waarmee je unieke tracking links kan maken met een cookie tijd van bijvoorbeeld 30 dagen.

Een goed voorbeeld van affiliate marketing

Ik zal het uitleggen aan de hand van een voorbeeld:

Stel je maakt als adverteerder een afspraak met een verkoper dat je € 100,- per lead krijgt. De verkoper maakt een pagina aan op zijn website en een bedankt pagina met de trackingcode van Clickmeter. Jij als adverteerder maakt een Facebook Ad met daarachter een unieke tracking link van Clickmeter. Deze link verwijst naar de pagina van de verkoper.

Zodra iemand via jouw advertentie naar de pagina gaat en een lead wordt, vind een conversie plaats van bezoeker naar lead. Je € 100,- is binnen! Stel dat de bezoeker niet vandaag, maar morgen een lead wordt, dan kun je in Clickmeter instellen dat de lead binnen 30 dagen meegeteld moet worden. Deze afspraak moet je ook maken met je verkoper. Aan het eind van de maand stuur je een rapport uit Clickmeter met daarop het aantal leads en doe je er een factuur bij van € 100,- x het aantal leads.

Het inkopen van de advertentie kost bijvoorbeeld € 0,50 per klik. Honderd clicks kosten je dus € 50,-. Als je 1% conversie op de verkooppagina weet te behalen (dat betekent dat 1 op de 100 lead wordt), dan krijg je voor iedere € 50,- investering maar liefst € 100,- terug. Als deze verhouding in stand blijft dan kun je de investering eens verdubbelen en kijken of het rendement ook verdubbeld. Als dit goed gaat heb je een eigen geldpers gemaakt ;).

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *