Hoe kun je geld verdienen met affiliate marketing?

Menno Bouma Affiliate Marketing, Marketing Automation Reactie plaatsen

Stel je verkoopt een online training voor € 500,-. Omdat dit product digitaal is, is de winstmarge hoog en zou je bijvoorbeeld € 200,- per klant kunnen uitkeren aan je promoter. € 200,- is een enorm mooi bedrag voor een promoter. De promoter moet namelijk ook bezoekers kopen via Google Adwords of Facebook Ads en zou bijvoorbeeld de helft hieraan kunnen uitgeven. Als je met kleine winstmarges werkt dan blijft er te weinig marge voor de promoter over om (dure) clicks in te kopen.

Nederlandse affiliate marketing software bedrijven zijn o.a. Zanox, Daisycon, Paypro en Tradetracker. Zelf maak ik veelvuldig gebruik van de Amerikaanse software bouwer Clickmeter. Het voordeel van Clickmeter is dat het lekker eenvoudig is, het nadeel is dat je handmatig financiën moet regelen met promoters. Een ander belangrijk voordeel van Clickmeter is dat ze geen percentage van je verkoop afsnoepen maar een vast bedrag hanteren per maand.

Clickmeter

Conversie meten met Clickmeter

Met Clickmeter kun je een ‘conversie-code’ maken. Dit is een stukje code dat je moet plakken in je website om te meten hoe vaak een bedankt pagina is bereikt. Je moet dus ook zorgen dat je website een bedankt pagina heeft, nadat bijvoorbeeld het contactformulier is ingevuld door een bezoeker.

Clickmeter Conversion code

Nadat je in het bovenstaande scherm de gegevens hebt ingevuld, krijg je een code te zien. Plak deze in de bodytekst van je website.

Trackingcode aanmaken in Clickmeter

Als je een mooie verkooppagina op je website hebt gemaakt, dan kun je de url van deze pagina in de Destination URL plakken. Vooraf kun je trouwens nog een Campaign aanmaken. Dit is niets anders dan een soort mapje voor je project. Vervolgens kun je een eigen tracking link maken. Geef deze een zinnige naam zodat je deze later makkelijk kunt herkennen. Stel dat je met iemand samenwerkt dan kun je zijn naam bij Friendly name invullen met kleine letters aan elkaar. Ik raad je aan om in Clickmeter met een ‘dedicated domain’ werkt omdat sommige platformen de linkjes van Clickmeter blokkeren in advertenties.

Vervolgens klik je bij options op Conversion en kies de conversiecode die je eerder hebt aangemaakt.

clickmeter-tracking-code

Je hebt nu een unieke link gemaakt voor 1 promoter. Je kunt deze trackinglink nu naar je promoter sturen en hij kan hier een advertentie voor maken. In het Dashboard zie je precies het aantal bezoekers dat via de link is binnen gekomen en het aantal conversies naar de bedanktpagina. Je kunt nu met je promoter een prijsafspraak maken per conversie. Ik kijk altijd de eerste maand naar de cijfers en betaal op deze dag de promoters uit. Ze krijgen van mij een uitdraai van het aantal conversies en mogen mij hier een factuur voor sturen. Ook promoot ik zelf een aantal producten en dan werkt het juist andersom, ik krijg een uitdraai van de conversies en mag mijn klant een factuur sturen.

Geld verdienen met affiliate marketing als adverteerder

Zoals je kunt lezen kun je ook als adverteerder geld verdienen met affiliate marketing. Als je een tracking link ontvangt van je verkoper dan kun je bijvoorbeeld een advertentie in Google of Facebook maken. Belangrijk is dat je goed let op de prijs per klik en de CTR. Dit staat voor Click Through Rate. Als je advertentie interessant is om op te klikken dat stijgt het aantal clicks t.o.v. het aantal weergaven. De CTR stijgt. Door deze stijging worden de kosten per click ook lager.

Hieronder een aantal methodes om bezoekers te krijgen en deze door te sturen naar een verkoper:

  • Google Adwords
  • Facebook Ads
  • Twitter Ads
  • Promoted Pins (Pinterest)
  • Productreview op je site
  • Banners op je site
  • E-mail marketing
  • Organisch met SEO

Belangrijk bij affiliate marketing is dat er duidelijke afspraken zijn tussen de verkoper en promoter. Een afspraak kan bijvoorbeeld zijn: € 200,- excl. btw per verkoop, een cookie tijd van 30 dagen en uitbetaling op de eerste dag van de maand. Dit betekent dat als een verkoop binnen 30 dagen na de click plaatsvind, de commissie alsnog wordt uitgekeerd.

Veel succes met het opzetten van affiliate marketing en ik zou het leuk vinden als je een reactie plaatst onder dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *