Wat moet de Belastingdienst weten? Basis administratie

Menno Bouma Administratie, Webwinkel starten Reactie plaatsen

Als je een webshop start dan krijg je net als bij een gewone baan te maken met de Belastingdienst. Waar moet je aan voldoen en wat willen ze van je weten?

belastingdienst

In principe hoeft de Belastingdienst alleen te weten hoeveel omzet je hebt gehaald met je webshop en hoeveel je hebt uitgegeven. Daarnaast wil de Belastingdienst weten welk BTW tarief per product gehanteerd wordt (6% of 21%). De BTW over je verkoop dien je af te dragen en de BTW die je hebt uitgegeven aan investeringen kun je hiermee verrekenen. Eigenlijk vrij simpel dus.

Boekhouding bijhouden voor je webshop

Je kunt dit bijhouden in een Excel bestand of in een boekhoudprogramma dat gekoppeld is aan je webshop. Voorbeelden hiervan zijn Exact Online of Snelstart. Tegenwoordig zijn er ook koppelingen voor je webshop met Moneybird (gebruik ik zelf ook). Als je goed met Excel overweg kunt dan is dit een goede start. Je kunt een tabblad voor de verkoop en inkoop maken en werken met rekenformules, hiermee bespaar je enorm veel tijd.

Naast je digitale archief is het handig om zowel je inkomende als uitgaande facturen op papier te bewaren in een map en deze minimaal 7 jaar te bewaren.

Ook is het handig om dit andersom te doen; je papieren facturen inscannen en uploaden naar je online boekhoudprogramma om dit overal te kunnen raadplegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *