Klantervaringen, testimonials, reviews

Klantervaringen, testimonials of reviews krijgen voor je bedrijf met deze 7 tips

Menno Bouma Conversie Optimalisatie, Marketing Automation Reactie plaatsen

Klantervaringen, testimonials of reviews verbeteren de geloofwaardigheid in de kwaliteit van je bedrijf. In dit blog artikel deel ik 7 tips voor je om meer positieve klantervaringen te krijgen voor je bedrijf.

Wat zijn klantervaringen en hoe heeft dit invloed op mijn bedrijf?

Ieder bedrijf wil aan zijn kijkers laten zien dat ze de beste zijn, maar uiteindelijk bepalen ervaringen van bestaande klanten veelal of nieuwe bezoekers ook nieuwe klanten worden. Mensen lezen graag ervaringen van bestaande klanten en bepalen voor een groot deel of ze ‘Ja’ of ‘Nee’ zeggen op je aanbod.

Maar wat is nu in het concreet een klantervaring? Een klantervaring is een tekst met profielfoto of een video van een klant waarin hij of zij de ervaring met je bedrijf openbaar of gesloten deelt. Zo kan een klantervaring intern gebruikt worden om processen te verbeteren en extern om bezoekers te overtuigen.

Positieve en negatieve ervaringen zorgen voor transparantie en duidelijkheid over de kwaliteit van je bedrijf. Als je klantervaringen gebruikt voor evaluaties binnen je bedrijf en met de verbeterpunten aan de slag gaat dan zul je zien dat de kwaliteit van je bedrijf met grote sprongen vooruit gaat. Klanten worden steeds blijer van je bedrijf. Medewerkers krijgen meer plezier in hun werk. En het logische gevolg is dat het bedrijf groeit en mensen binnen het bedrijf meer verdienen.

Tips om meer (positieve) reviews te krijgen voor je bedrijf en website

Meer reviews en een goede opvolging zorgen dus voor groei. Maar hoe zorg je nu voor een consistente stroom van positieve, en helaas soms negatieve, reviews voor je bedrijf?

1. Vraag om een klantervaring

Verkoop je diensten en producten die klanten direct consumeren? Dan kun je het beste direct na afloop vragen of mensen een review willen plaatsen. Zorg dat je een methode voorziet waarbij klanten eenvoudig een review kunnen plaatsen. Zoals een tablet met daarop de review pagina of plaats een zuil bij de deur om reviews te ontvangen. Als je het eenvoudig wilt houden kun je ervoor kiezen om een kaartje mee te geven met daarop de vraag om een review te plaatsen.

2. Gebruik e-mail automation voor meer reviews

Door gebruik te maken van een CRM pakket zoals Active Campaign kun je mensen direct na afloop of enkele weken later een e-mail sturen. Met daarin het verzoek om een review te plaatsen. In Active Campaign kun je hiervoor een automatisering maken en deze een wachttijd van bijvoorbeeld 14 dagen geven. Na deze periode zal het systeem automatisch een e-mail sturen. In de e-mail kun je een link plaatsen naar een review pagina. Gebruik je een Winstmagneet Webshop dan is het mogelijk om tags van een product uit de bestelling mee te sturen naar Active Campaign. Zo kun je dus per product een mail sturen met daarin de vraag voor een review.

3. Beloon het schrijven van een review

Mensen houden van beloningen. Door iemand die een review plaatst te belonen met bijvoorbeeld een kortingsbon, zorg je ten eerste dat ze vaker een review achter laten. En ten tweede dat ze een keer terug komen om de bon te verzilveren. Je kunt dit inrichten door bijvoorbeeld op de bedankt pagina van het boekingsformulier mensen een bon te laten printen.

4. Maak de review mogelijkheden actief en zichtbaar in Google en Facebook

Klantervaringen, testimonials, reviews

In Google en Facebook heb je de mogelijkheid om reviews aan en uit te zetten. Bij Facebook kun je dit doen onder Instellingen > Algemeen > Reviews. Naar mate je meer likes krijgt zul je merken dat je automatisch ook reviews krijgt.

5. Reageer op klantervaringen en krijg meer interactie

Door te reageren op reviews laat je zien dat je actief bent en iets doet met de feedback van je klanten. Dit kan bijvoorbeeld een bedankje zijn op een positieve review of begrip tonen voor een negatieve en met een passende oplossing komen. De loyaliteit van gasten voor je bedrijf zal toenemen waardoor ze vaker terugkomen en fan worden. Dit reageren kun je overigens ook doen op reacties onder je blog artikelen en bij advertenties. Met name bij advertenties nemen de CPC kosten af als er meer reacties onder staan.

6. Start een Google Mijn Bedrijf pagina

Zodra je een Google Mijn Bedrijf pagina start heb je de mogelijkheid om Google recensies toe te voegen. De sterren die je krijgt van klanten zullen zichtbaar worden in de zoekresultaten waardoor ook de click through rate toeneemt. Probeer te zorgen dat je een verdeling krijgt van het aantal reviews over verschillende platformen. In Active Campaign kun je bijvoorbeeld split testen binnen een mail. Je maakt dan 5 varianten en in iedere variant plaats je een andere link naar een ander review platform.

Klantervaringen, testimonials, reviews

7. Gebruik retargeting voor meer klantervaringen

Mensen waarvan je weet dat ze op de bedankt pagina van je website zijn geweest of bijvoorbeeld een tag mee hebben gekregen door een bestelling, die kun je via retargeting een advertentie sturen met daarin het verzoek om een klantervaring te plaatsen. In de advertentie plaats je een link naar een review pagina.

In Facebook kun je bijvoorbeeld een aangepaste doelgroep maken van mensen die specifieke bedankt pagina’s hebben bezocht.

Het krijgen van klantervaringen voor je bedrijf en voor je website is niet zo heel ingewikkeld. De kunst is om er systeem in te krijgen om regelmatig bij je klanten eentje op te vragen en ook te reageren op de geplaatste reviews. Probeer het ook eens een aantal weken en je zult meteen al meer bezoekers in je winkel zien!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *