Domeinnaam kiezen voor je webshop of website, waar je op moet letten

Menno Bouma Domeinnaam, Webwinkel starten 1 Reactie

Het kiezen van een goede domeinnaam is nog steeds 1 van de belangrijke factoren voor het succes van je webshop of website. Google is wel steeds minder waarde aan het hechten aan domeinnamen die veel zoekwoorden bevatten omdat hier nogal misbruik van wordt gemaakt. Toch bewijst het zichzelf dat het nog steeds goed werkt om bijvoorbeeld een domein als www.goedkopelampen.nl o.i.d. te gebruiken.

De werking van een domeinnaam

Een domeinnaam is in principe de nummerplaat van je website. Het is een unieke combinatie van letters en tegenwoordig ook cijfers die ervoor zorgen dat je website herkenbaar en bereikbaar is.

Domain names and internet concept

Naast een domeinnaam heb je ook hosting nodig voor je webshop. Je kunt hosting wel een beetje vergelijken met de auto waar je de nummerplaat op plakt. Hosting is een stukje internet, een ruimte op een server, dat noodzakelijk is anders kunnen bezoekers je site niet bezoeken.

Bij sommige website pakketten, zoals Magento of Woocommerce, dien je een eigen hostingpartij te zoeken. Via een zogenaamde ‘DNS’ kan de domein worden gekoppeld aan het ip-adres van de server van de hostingpartij. Verstandig is om de domein en hosting bij dezelfde partij te hebben i.v.m. de snelheid van je webshop en ook heb je mooi de klantenservice onder 1 dak.

Bij andere pakketten draait je website op een centrale server. Je maakt gebruik van de bestaande software die al ingericht is. Dit wordt ook wel ‘SAAS’ genoemd, Software as a service of ‘in de cloud’.

De kosten van een domeinnaam

Al vanaf het actietarief € 2,50 per jaar (voor het eerste jaar) kun je tegenwoordig een domeinnaam vastleggen. Als je een mooie naam hebt gevonden die nog vrij is dan is het aan te raden om ook de .com, .be, .de en eventuele andere gewenste domeinen meteen vast te leggen voordat ze weg zijn. Je betaalt anders de hoofdprijs om deze van een ‘domeinkaper’ over te kopen.

De waarde van een goede domeinnaam

Een goede domeinnaam is goud waard, omdat deze een grote factor is of je bovenaan in Google komt te staan. Of tweede. Of derde. Uit onderzoek is gebleken dat bij elke positie naar beneden, het resultaat bijna halveert.

Een voorbeeld: Met een bepaalde zoekterm haal je 100 bezoekers per dag. Van deze bezoekers kopen 4 je product van € 100,-. Dit levert je € 400,- per dag op. Zak je op dezelfde zoekterm 1 plaats naar beneden dan heb je nog maar 50 bezoekers per dag waarvan er 2 je product hebben gekocht!

Een domeinnaam moet makkelijk te onthouden zijn

Een goede domeinnaam moet makkelijk te onthouden zijn en ook makkelijk te spellen zijn. Het beste kun je een domeinnaam nemen die:

  • .nl is
  • niet te lang is
  • geen streepjes heeft
  • de juiste zoekwoorden bevat
  • zo min mogelijk woordspelingen bevat (bijv. Bloq i.p.v. Blok)

Het is soms wel belangrijk om domeinvarianten op je gekochte domeinnaam te kopen omdat andere mensen deze dan kopen en verkeer bij je wegkapen.

De juiste extensie kiezen voor je domeinnaam

De extensie is het achtervoegsel achter je naam; bijv. .com, .nl, etc. Het beste kun je de domein gebruiken in het land waar de webshop actief is. Als je een internationale webshop hebt dan is het dus verstandig om verschillende domeinnamen vast te leggen.

De .com domeinnaam vastleggen is nooit een verkeerde keuze. Wellicht krijg je in de toekomst buitenlandse ambities of heb je die misschien al.

Zoekwoorden / Keywords in de domeinnaam

Zoals hierboven omschreven werkt het nog steeds heel goed om zoekwoorden in de domeinnaam te gebruiken. Verkoop je goedkope fietsen, probeer dan www.goedkopefietsen.nl vast te leggen. Wees hier wel voorzichtig mee als je ook andere producten verkoopt. Mensen zullen dan minder snel op je site kijken omdat ze denken dat je alleen goedkope fietsen verkoopt.

Je kunt beter geen merknamen in je domeinnaam kiezen omdat je hierdoor juridische problemen kunt krijgen met het betreffende merk.

Waar registreer je de domeinnaam?

Domeinnamen vastleggen kun je het beste doen bij hetzelfde bedrijf waar je hosting gaat vastleggen. Ik heb goede ervaringen met o.a. de onderstaande hosting bedrijven:

  • Byte
  • Hostnet
  • Skyberate
  • TransIP

Probeer niet te zuinig te zijn met hosting, het is bepalend voor de snelheid en dus de omzet van je webshop. Als je er niet uit komt dan kun je altijd je reactie onderaan deze pagina plaatsen!

Reacties 1

  1. Pingback: Autoriteit krijgen met je website en bedrijf in 5 stappen - Menno Bouma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *