Verzending en Retouren met je webshop

Menno Bouma Fulfilment, Verzending en Retouren, Webwinkel starten Reactie plaatsen

Daarom kun je beter eerst zelf de verzending naar je klanten en de retouren van je klanten zelf beheren. Je zult daarom eerst ook zelf afspraken met een vervoerder moeten maken. Welke ontvoerder is nu het meest geschikt voor de verzending en retouren van je pakketjes?

Het aantal pakketten per dag

Voordat je een vervoerder kiest moet je een inschatting maken hoeveel pakketjes je gemiddeld per dag krijgt. Verkoop je luxe goederen of producten voor de massa? In het eerste geval zul je 1-5 per dag hebben in de startup fase. In het laatste geval kun je zomaar 5-50 bestellingen krijgen. Ook is het belangrijk om na te denken over de ‘retour-gevoeligheid’ van je product. Heb je een ‘verbruik’ product, zoals etenswaren, dan zal niemand het terugsturen.

PostNL is een bekende vervoerder maar er zijn tal van andere partijen. PostNL lijkt een goede en makkelijke keuze maar het is goed om iets verder te kijken. Je hebt namelijk partijen zoals DPD, DHL, GLS en UPS.

Je moet ook goed nadenken of je ook veel brievenbuspost verstuurd. Als je deze getallen weet dan kun je beginnen met het vergelijken van tarieven.

Ik ben nog een startende webwinkel en heb geen dagelijkse bestellingen

Zoals ook Amazon en Bol.com klein zijn begonnen, begint jou webshop meestal ook vanuit de garage. Als jij ook in de startupfase zit heb je in principe 2 mogelijkheden.

Pakketjes verzenden via een pakketshop

De eerste optie is om je pakketjes dagelijks naar een pakketshop te brengen. Zo heeft iedere vervoerder eigen pakketshops, vaak bij een business point. Sinds de bezuinigingen van vervoerders is het aantal pakketshops sterk gekrompen, maar een snelle zoekopdracht in Google of op de betreffende websites van de vervoerders helpt je een heel eind.

Zorg er wel voor dat je pakketjes altijd goed gefrankeerd zijn. Dan hoef je niet te wachten in de rij om je pakketjes af te rekenen bij de balie en kun je snel naar je avondhap.

Samenwerken met een andere webwinkel

Weet je toevallig een webshop in de buurt? En is deze dichterbij dan een pakketshop? Stap dan eens naar die webshop en vraag de eigenaar of je jou pakketjes daar mag neerzetten zodat deze met zijn vervoerder worden meegenomen.

Ook kun je vaak korting op de verzending en retouren afdwingen omdat je samen met de andere webwinkel een groter volume hebt. Probeer dit met nog meer partijen te doen zodat je volumekorting groter wordt!

De beste vervoerder voor je pakket

verzending-retourenDe tarieven van vervoerders zijn eigenlijk net zo complex als van telefoonabonnementen. Zo heeft iedere vervoerder zijn eigen voor- en nadelen. Ook zijn er bergen positieve en negatieve beoordelingen van de partijen te vinden. Sommige partijen werken ook alleen met pakketshops en pikken geen pakketjes op bij je deur.

Tips voor het verzenden van pakketten

Ik kan je een aantal handige tips meegeven. Let bij je pakketten op de volgende factoren:

  • heb je veel zware pakketten? Sommige partijen rekenen per kilo en dan lopen de kosten snel op
  • heb je grote pakketten? Deze kun je niet afgeven bij pakketshops.
  • heb je lange pakketten? Vertel dit nadrukkelijk in je gesprekken met vervoerders
  • verstuur je veel naar het buitenland? Werk dan met DPD of GLS omdat zij de hele transportketen zelf in handen hebben en geen derde partijen inhuren. Zo wordt de kwaliteit altijd gewaarborgd. Buiten Europa heeft DHL een erg goed netwerk.

De juiste vervoerder kiezen voor retouren van je webshop

Als je een webshop hebt, dan zijn er altijd klanten die niet tevreden zijn met de levering van hun pakket. Dit kan zijn door schade, maar ook door omdat het product toch niet de gewenste is. Bij de meeste webshops ligt het percentage retouren tussen de 3-10%, maar meer dan 25% is geen uitzondering. Vooral in de mode worden vaak meerdere maten van hetzelfde product besteld en wordt een groot deel van de bestelling teruggestuurd.

Bij retouren dien je te bepalen en te communiceren naar je klant of je retouren gratis naar je toe laat komen of niet. Bij veel webwinkels zijn retouren tegenwoordig gratis. Het aantal retouren zal hierdoor erg toenemen en het levert je een hoop administratie op omdat je bedragen moet terugboeken en je retourkosten moet betalen aan je vervoerder.

Antwoordnummer gebruiken voor retouren

Met een antwoordnummer van PostNL kunnen klanten het gratis inleveren bij elk pakketshop van PostNL en PostNL brengt bij je de pakketten weer langs.

Afhaalopdrachten voor retouren

Daarnaast is het mogelijk om vervoerders de retouren op te laten halen. Dit is een erg mooie service maar is bijna 2 keer zo duur als een pakket via het antwoordnummer. De keuze hierin hangt voornamelijk af van hoe handig het is om te retouren, afhankelijk van de grootte en het gewicht.

Veel succes en vragen kun je achterlaten in de reacties hieronder! Like ook dit bericht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *