Verzekeringen voor je webwinkel; welke heb je nodig?

Menno Bouma Juridisch, Webwinkel starten Reactie plaatsen

Als webshop ondernemer krijg je met veel belangrijke zaken te maken. Je dient in ruil voor vergoeding een goed werkend product te verkopen. Ook bewaar je veel gevoelige prive-informatie van je klant, het is erg van belang om  je goed in te dekken in het geval bijvoorbeeld je website wordt gehackt.

Verzekeringen voor je webshop

Bij het afsluiten van je zakelijke rekening is het allereerst verstandig om een algemene aansprakelijkheidsverzekering te nemen. Vaak wordt dit ook al door je bank aangeboden. Het kost vaak nog geen tientje per maand en er zit groot prijsverschil in de aanbieders.

policy

Ook heb je natuurlijk de verzekering voor je inboedel. Met name als je een kostbare voorraad hebt is dit aan te raden. Je kunt alles verzekeren, het is wel even de vraag wat je wilt verzekeren. Aan het eind van de maand kan het namelijk flink oplopen.

Wat gebeurt er als iemand een ongeluk krijgt met jou verkochte product? Ben jij dan verantwoordelijk of je leverancier? Als je een goede aansprakelijkheidsverzekering hebt dan ligt de verantwoordelijkheid meestal bij je leverancier. Het hangt natuurlijk totaal van de situatie af. Als een persoon iets totaal ongebruikelijks of doms doet met je product dan wordt dit natuurlijk meegenomen.

Ook kun je leveringsproblemen hebben. In de meeste gevallen is het bedrijf verzekerd dat je pakketje verstuurd of kun je het pakket extra verzekeren tegen bijvoorbeeld valschade. Vraag ook bij je fullfilment bedrijf na welke verzekering ze hebben.

Algemene voorwaarden

Met de algemene voorwaarden breng je in beeld wat de rechten en plichten van jezelf en van je klant zijn. Het is belangrijk om algemene voorwaarden je gebruiken zodat je klant in geval van nood weet waar hij of zij aan toe is.

Het opstellen van algemene voorwaarden kost redelijk veel geld. Gelukkig zijn er formats te verkrijgen van de KVK of van Thuiswinkel.org. Wanneer je deze gebruikt dan ben je goed ingedekt tegen de meest voorkomende scenario’s.

Deze voorwaarden kun je deponeren bij de lokale KVK, zodat ze ook echt geldig zijn.

Privacy Policy voor je webwinkel

In Nederland is het toegestaan om gegevens van bezoekers en klanten te verzamelen, onder voorbehoud dat je duidelijk op je webshop aangeeft wat je ermee doet. Ook dien je in je beleid aan te geven hoe klanten bij hun data kunnen.

Privacy-policy

Op de site van Thuiswinkel.org kan je makkelijk je eigen privacy policy genereren die aansluit bij jouw webwinkel. Klik hier om de Privacy Policy generator te starten.

Het is wel aan te raden om de tekst niet te kopieren plakken naar je webshop maar de tekst logisch op te delen in alinea’s en om het prettiger te maken om te lezen.

Het schijnt dat Google websites met een goede Privacy policy hoger in de zoekresultaten komen dan webshops die geen policy hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *