SSL certificaat

SSL certificaat gebruiken voor je website; van http naar https

Menno Bouma Zoekmachine Optimalisatie Reactie plaatsen

Grote bedrijven op internet zoals Google, Facebook, Amazon, Microsoft, etc. motiveren bedrijven en website eigenaren steeds meer om gebruik te maken van een SSL certificaat. Om over te gaan van http naar https verbindingen.

Wat is een SSL certificaat?

Een SSL certificaat herken je aan het groene slotje bovenin de adresbalk van je browser. SSL staat voor Secure Sockets Layer, wat ervoor zorgt dat verbindingen met het internet versleuteld worden. Partijen kunnen hierdoor geen inzage hebben in de inhoud van het verkeer dat tussen servers heen en weer gaat.

Privacy is met name door de opkomst van social media steeds belangrijker geworden voor internet gebruikers. Je wilt natuurlijk niet dat al je privacy gevoelige informatie zomaar openbaar op straat ligt. Toch blijkt uit onderzoek dat amper 25% van alle websites een SSL certificaat heeft en dus vrijwel 75% van alle websites geen https verbinding heeft.

Wat is http en https?

Http staat voor Hypertext Transfer Protocol en https staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure. Die laatste is alleen mogelijk met een SSL verbinding. Anders krijg je meldingen als ‘deze website is onveilig’. Zelfs Google zet de woorden ‘Niet veilig’ in zijn adresbalk van Google Chrome als een website geen SSL certificaat gebruikt.

Met name webshops willen een veilige en betrouwbare uitstraling hebben. Een label als ‘Niet veilig’ is daarom killing voor de omzet die uit de webshop vloeit. Je zult daarom ook zien dat met name webshops een SSL certificaat hebben.

Hogere posities in Google met een SSL certificaat

Om website eigenaren extra te motiveren om over te schakelen naar https beloont Google websites die een certificaat hebben met hogere posities in Google dan websites die geen hebben. Als je een webshop hebt dan kunnen enkele posities omhoog in Google al zorgen voor een flinke stijging in het aantal bezoekers en de omzet.

SSL certificaat

Redenen voor het omschakelen naar SSL

Er zijn dus 3 redenen om over te schakelen naar SSL en https:

 1. Veiligheid, doordat het verkeer van en naar de website wordt versleuteld, komen privacy gevoelige gegevens niet op straat te liggen.
 2. Betrouwbaarheid, het groene slotje en de melding ‘Veilig’ in de adresbalk zorgt dat je website of webshop vertrouwd over komt bij bezoekers. Ze zullen hierdoor sneller geprikkeld worden om over te gaan tot de gewenste actie, zoals het doen van een aanvraag of het kopen van een product.
 3. Hogere posities in Google, zoekmachine optimalisatie, heeft je website een SSL certificaat dan wordt dit meegenomen als ranking factor in het verbeteren van de posities in zoekresultaten.

Stappenplan om je website of webshop over te schakelen naar SSL en https

Bij de overstap naar een SSL certificaat wordt op de achtergrond een ingewikkeld proces in gang gezet. Om te zorgen dat aan de voorkant je bezoekers en jij als ondernemer geen hinder ondervinden, heb ik een aantal stappen voor je uitgewerkt.

 1. Vraag een SSL certificaat bij je hosting partij aan
  Dit kun je doen door simpelweg te bestellen of door contact op te nemen.
 2. Installeer het certificaat op je website
  Als je geen technische kennis hebt dan raad ik je zeker aan om dit door een ontwikkelaar te laten doen.
 3. Redirect alle verkeer van http naar https
  Zodat bezoekers niet stranden op doodlopende pagina’s. Veel 404 pagina’s leveren een lagere ranking in Google op!
 4. Pas de url van je Google Analytics property aan
  Door de url aan te passen blijven je statistieken goed in takt, anders krijg je scheve resultaten.
 5. Voeg een extra website toe met https aan je Google Search Console (voorheen Webmaster Tools)
  Door de https versie van je website tevens toe te voegen aan de Search Console, wordt deze nieuwe variant sneller opgepikt door Google.
 6. Pas alle links aan in je website, vaak kun je dit oplossen door urls te vervangen
  Voor website systemen zoals WordPress, Joomla en Drupal zijn plugins te vinden waarmee je in 1 stap alle http urls van je website in de database kunt omzetten naar https.

Hoe lang duurt de overstap naar SSL en https?

De duur van de aanvraag en de installatie van een SSL certificaat duurt bij de meeste partijen enkele dagen. De aanvraag dient door een externe partij te worden goedgekeurd. Na de goedkeuring gaat alles binnen enkele dagen. Je website gaat overigens niet offline, maar zal in de tussentijd gewoon via http te bereiken zijn.

Maak je gebruik van mijn website software Winstmagneet dan zal je SSL binnen enkele minuten online zijn.

Hoeveel kost een SSL certificaat?

In principe zijn er 3 type SSL certificaten. Een eenvoudige kost tussen de € 50,- en € 100,- per jaar. Dan heb je een wildcard certificaat, dat geschikt is voor subdomeinen. De kosten van een wildcard zijn tussen de € 100,- en € 250,-. Tenslotte heb je nog een extended versie met daarin je volledige bedrijfsnaam, deze kost tussen de € 200,- en € 500,-. Bedragen excl. btw. De prijs verschilt per hosting bedrijf.

Bij een Winstmagneet website kun je gratis gebruik maken van een SSL certificaat!

Heeft SSL invloed op mijn links in social media?

Soms zul je zien bij de omschakeling naar SSL dat het aantal likes van je post afnemen als je zo’n counter op je website hebt. Dit komt omdat social media platformen werken met de exacte urls, dus met http of met https. Qua backlink waarde veranderd er niets als je redirects hebt ingeschakeld.

Zoals je hebt gelezen heeft SSL steeds meer invloed op de resultaten die je via je website of webshop behaald. Daarom is het zeker aan te raden om een certificaat te gebruiken omdat je op dit gebied dan toekomst bestendig verder kunt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *