Magento Tip: BTW tarief aanpassen naar 21%

Menno Bouma Geld verdienen online, Magento webshops, Tips & Tricks, Webshops 5 Reacties

Met name voor de verkoop aan particulieren zal de btw-verandering gevolgen hebben omdat zij de btw ook daadwerkelijk moeten betalen, in tegenstelling tot zakelijke klanten.

Verschillende acties

Als webshophouder kun je verschillende acties ondernemen om de btw te verwerken in een shop:

 • Prijzen met 2% verhogen
 • Stijging zelf voor rekening nemen

Prijzen met 2% verhogen

De winkelier kan er voor kiezen om de prijzen te verhogen met 2%. Voor de meeste webwinkels is dit enorm veel werk om dat dit handmatig verricht moet worden. Magento heeft hiervoor een aantal handige functies, waaronder een exportfunctie en catalogus prijs regels. Webwinkels die veel aan zakelijke klanten verkopen hoeven alleen het btwtarief aan te passen.

Let wel op dat de concurrenten misschien de prijsstijging voor eigen rekening nemen, waardoor de prijzen in jou shop hoger zijn dan die van de buurman. Je zult hierdoor andere manieren moeten vinden om je bezoekers toch te overtuigen dat jij beter bent. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het gebruiksmak en design te verbeteren, maar ook het verzend- en retourbeleid sterker te maken.

Btw-stijging van 2% zelf betalen

Om hetzelfde prijsniveau van je producten aan te houden, kun je als winkelier er voor kiezen om de btw verandering voor eigen rekening te nemen. De winst zal hierdoor dalen. Je voorraad is hierdoor ook 2% minder waard omdat je hier 19% btw over hebt betaald.

Natuurlijk is deze keuze ook een goed moment om je bedrijf extra in het daglicht te zetten door te adverteren met het feit dat er ‘bij ons geen prijsstijgingen’ zijn. Communiceer dit in een mooie grote banner op de website en in eventuele nieuwsbrieven of flyers.

Btw zelf aanpassen

Beschik je over een Magento webwinkel, en je hebt de juiste beheerrechten, dan kun je zelf relatief eenvoudig de btw aanpassen. Dit doe je door naar Verkoop > BTW > Beheer belastingzones & tarieven te gaan. Verander hier de BTW-identifier en het percentage en klik rechtsboven op ‘Tarief opslaan’.

Veel succes met het aanpassen van de BTW naar 21%! Mocht je beschikken over een webshop en je ondervind problemen dan kun je altijd even contact opnemen!

Reacties 5

 1. Het is me gelukt.

  Ik heb het bestand items.phtml aangepast, hier stond nog hard coded 19%. Dit heb ik aangepast naar 21%.

  /app/design/frontend/base/default/template/email/order/items.phtml

  1. Mooi dat het gelukt is! Normaal staat de btw niet hard coded in de templates, maar is dit een dynamisch veld. Misschien heeft een vorige programmeur dit geplaatst in de template, maar het is in ieder geval opgelost.

   Succes verder met je webshop!

 2. Beste Menno,

  Bedankt voor je snelle antwoord. Ik heb het juiste tarief ingesteld en het juiste land (Verkopen > BTW > Beheer belastingzones en tarieven).

  De cache heb ik ook vernieuwd, het werkt allemaal goed behalve in de transaction e-mail. Daar blijft 19% staan, terwijl het bedrag wel gewoon 21% is. Op de facturen en dergelijke komt ook de tekst 19% te staan, terwijl het bedrag ook gewoon 21% is.

  Bij Verkopen > BTW > Beheer BTW regels heb ik ook 21% neergezet.

  Wellicht dat het ergens hard coded staat? Ik heb al gezocht, maar ik zou niet weten waar dit zou moeten staan.

 3. Bedankt voor de handleiding. Bij mij blijft in de transaction e-mail van een nieuwe bestelling gewoon de tekst 19% btw staan. Enig idee waar dit aan te passen is? Het bedrag wordt wel gewoon goed berekend.

  1. Beste Bastiaan,

   Bedankt voor je reactie. Heb je bij Verkopen > BTW > Beheer belastingzones en tarieven het juiste percentage ingevoerd en het juiste land? Dit tarief dien je ook te koppelen aan de klantgroep.

   Soms wordt de configuratie in de cache opgeslagen. Het is daarom verstandig om deze te verversen via Systeem > Cache beheer.

   Mocht het probleem nog steeds optreden dan hoor ik het graag.

   Groet, Menno

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *