Hoe overwin ik faalangst, succesangst en vastloopangst als ondernemer?

Menno Bouma Groei van je bedrijf, Performance Coaching, Persoonlijke ontwikkeling Reactie plaatsen

Het hebben van angst als ondernemer is helemaal niet raar. Je hebt tenslotte veel meer risico’s dan wanneer je werkt bij een baas en soms betaald die ene klant later dan afgesproken en begint het heet onder de voetjes te worden. Daarnaast kun je de eerste in je branche zijn die met een concept aan de slag gaat en heb je geen concurrenten om bij af te kijken. Over het algemeen zijn er 3 soorten angsten te noemen:

  1. faalangst
  2. succesangst
  3. vastloopangst

1. Faalangst als ondernemer

Misschien herken je wel bij jezelf dat je hoopt dat het altijd goed gaat. Of dat je een hoge verwachting hebt en het niet mis mag gaan. Of je hebt zelf een verwachting gecreëerd bij de mensen om je heen en bent bang om die niet waar te kunnen maken.

Je moet maar zo denken: jij hebt de ballen om ergens mee aan de slag te gaan. Die mensen die je afkraken niet.

Het krijgen van angst kan de volgende oorzaken hebben:

  • mislukking in het verleden
  • te weinig kennis of ervaring
  • te weinig financiële middelen
  • twijfel van anderen (zou je dat wel doen?)

Faalangst kun je voorkomen door jezelf 100% verantwoordelijk te stellen voor je succes. De kans dat het mis gaat is enorm klein als je volledige inzet, discipline en doorzettingsvermogen hebt.

2. Succesangst

Naast faalangst kun je ook succesangst hebben. Hoe ziet je wereld eruit als je rijk bent en hoe zullen mensen wel niet tegen je aan kijken. Misschien kijkt je familie ineens wel heel anders tegen je aan. Ik werk maandelijks met een aantal rijke ondernemers en ik kan je vertellen dat de meeste een ontzettend leuk leven hebben veel verbinding hebben met dierbare familie en vrienden. De kans dat je mensen moet achterlaten omdat ze je succes remmen bestaat, maar je komt altijd weer mensen tegen die op hetzelfde niveau zitten als jij.

3. Vastloopangst

De derde angst is vastloopangst. Je kunt als ondernemer enorm grote ideeën en doelen hebben, maar door de omvang kan het zijn dat je alles uitstelt en wil perfectioneren, waardoor het nooit van de grond komt. Je loopt vast, het idee komt niet in beweging. Je ziet de grote berg werk van een afstandje aankomen en wil deze het liefst op afstand houden.

De kunst om vastloopangst te voorkomen is om het project op te delen in kleinere brokjes, die je stap-voor-stap afwerkt. Door continu aan je concept te werken, wordt het steeds beter, mooier en wordt de stip op de horizon steeds groter.

Je bent niet voor niets ondernemer geworden. Het woord ondernemer komt van ondernemer. Dingen doen. Dingen durven aanvliegen. Falen, opstaan, doorgaan, succes maken. Coaching nodig? Schakel me in als Performance Coach, dan werken we samen om je angsten te overwinnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *