Google Rankbrain

Google RankBrain, wat is het en wat kan ik ermee?

Menno Bouma Zoekmachine Optimalisatie Reactie plaatsen

Google RankBrain is een algoritme dat in staat is om zelf lerend zoekopdrachten in de zoekmachine beter te begrijpen. En hierdoor ook beter de volgorde van zoekresultaten te bepalen. Rankbrain is sinds 2015 één van de tientallen ranking factoren van Google. Die onderdeel zijn van het complexe Hummingbird algoritme om de ranking van websites te bepalen. Gezien het zelf lerende karakter via machine learning en artificial intelligence is de verwachting dat het aantal ranking factoren zal afnemen en dat deze worden opgenomen in Rankbrain.

Wat is Google Rankbrain, machine learning en Artificial Intelligence (AI)?

Het grootste verschil met andere factoren van Google Hummingbird is dat Google Rankbrain niet helemaal voorgeprogrammeerd is, maar zichzelf ontwikkeld en daardoor steeds slimmer wordt. De zoekmachine begrijpt hierdoor steeds beter de betekenis van woorden en de relaties tussen woorden (Knowledge Graph, 2012). Zo worden juiste zoekresultaten getoond terwijl de zoekwoorden misschien niet eens in de zoekopdracht zitten. Door de machine learning en Artificial Intelligence (AI) is Google ook goed in staat om beelden te herkennen zoals foto’s en video’s. Veel pagina’s en beelden zijn nog niet ontdekt door Google en daar willen ze met Rankbrain verbetering in brengen.

Google Rankbrain

Wat is Google Hummingbird?

Hummingbird is het nieuwste overall algoritme van Google. Het is de motor van de auto. Deze motor bestaat uit tal van onderdelen en van een deel daarvan heeft Google een naam gegeven. Zo heb je de Panda update, de Penguin update en Payday om spam tegen te gaan. Zo heb je ook de Pigion update voor local SEO, Top Heavy om zware advertentie websites in de hand te houden, Mobile Friendly om responsive websites te belonen en Pirate om copyright zaken te beheren. De meest bekende is misschien wel PageRank, een algoritme dat kijkt naar het aantal waardevolle backlinks van een website. Dit is ook het eerste onderdeel van het overall algoritme dat Google een naam heeft gegeven.

Hoe werkt Google Hummingbird?

Google heeft verschillende signalen / factoren geformuleerd die bepalend zijn voor de ranking van een webpagina. Er zijn meer dan 200 signalen en daardoor zijn duizenden combinaties mogelijk. Je kunt het zien als een soort checklist en een simpel signaal is de meta-omschijving van een webpagina of de titel. Google Rankbrain is waarschijnlijk het derde signaal waarmee ze pagina’s beoordelen, behoorlijk hoog in de ranglijst dus. Backlinks staat nog steeds op 1 en content (woorden en afbeeldingen) op 2. Door Google Rankbrain worden synoniemen ook beter begrepen. Sommige woorden hebben namelijk wel meer dan vijf alternatieven die allemaal hetzelfde betekenen. Maar ook de ‘zwaarte’ van bepaalde woorden. In mijn geval zou ik bij de zoekopdracht ‘Apple’ eerder het tech-bedrijf willen zien dan een appel.

Google Rankbrain

Wat is de Google Knowledge Graph?

Google Knowledge Graph is een algoritme gelanceerd in 2012. Het systeem helpt om de relaties tussen woorden en dingen beter te begrijpen. De zoekmachine leert echt de betekenis van woorden te begrijpen i.p.v. alleen naar de letters van de woorden te kijken. Na een zoekopdracht worden daardoor steeds relevantere zoekopdrachten getoond. Vroeger zocht je wel eens naar een voorwerp en kreeg je totaal andere resultaten te zien. Dat is nu veelal niet meer het geval. De Google Knowledge Graph is een database van feiten over een bepaald ding of zoekopdracht en linkt deze feiten aan elkaar waardoor een soort spinnenweb ontstaat.

Google is begonnen door de relaties handmatig te leggen met enige automatisering als hulp. Het probleem is alleen dat de zoekmachine miljoenen opdrachten per dag verwerkt en het handmatige werk onmogelijk is geworden. Google Rankbrain is daarom een prima aanvulling om de Knowledge Graph uit te breiden en relaties tussen onderwerpen aan te brengen.

Mensen die Googlen gebruiken steeds langere zoekopdrachten zoals complete vragen of specificaties van een product. Doordat Rankbrain bijvoorbeeld specificaties aan elkaar kan ‘binden’ wordt het product sneller gevonden. De webshops met de meest relevante product informatie zullen bovenaan worden getoond. Doordat het algoritme nog jong is zal het nog relatief weinig informatie hebben, maar de komende jaren verwacht ik dat Google Rankbrain exponentieel zal groeien.

Welke factoren zijn belangrijk om hoog in Google te blijven?

Google Rankbrain kan je bedrijf helpen om hoger in de zoekresultaten te komen. De bal ligt echter bij jezelf. Door een kwalitatief goede website te bouwen met de juiste inhoud zul je snel merken dat je website beter scoort. Je kunt je website hoger in Google krijgen door:

  • hoogwaardige inhoud te maken, schrijf waar naar gevraagd wordt
  • relevante backlinks te krijgen
  • gebruik te maken van tekst, afbeeldingen en video
  • bezoektijd op je pagina verhogen, door lange teksten te schrijven bijvoorbeeld
  • social interactie te verbeteren, meer likes en shares op je berichten

De keerzijde van machine learning en Artificial Intelligence

Facebook haalde een aantal maanden geleden een project offline omdat 2 computers zo slim waren geworden dat ze hun eigen taal bedacht hadden. Ze konden communiceren zonder dat de mens enig idee had wat ze zeiden. Dit is misschien ook wel de reden waar grote tech mensen zoals Bill Gates en Elon Musk een beetje bang voor zijn. Door machine learning en Artificial Intelligence kunnen computers slimmer worden dan mensen. In theorie zou je van die iRobot praktijken kunnen krijgen waar robots de mensheid overnemen.

Google Rankbrain

Google Rankbrain, CTR en conversie optimalisatie

Bij nieuwe ontwikkelingen in zoekmachine land probeer ik altijd de voordelen van de gewone ondernemer zoals jij en ik te vinden. Wat kan Google Rankbrain toevoegen aan de conversie en behaalde omzet van een website of webshop? Door het nieuwe algoritme zal de zoekmachine steeds vaker een beter zoekresultaat geven aan de hand van de zoekopdracht. Het resultaat zal dus steeds vaker matchen met de verwachting van de gebruiker. Hierdoor zal de Click Through Rate van de zoekresultaten steeds beter worden. Er zullen meer kwalitatieve bezoekers op de juiste websites komen. De conversie naar een aanvraag of product aankoop zal daardoor naar mijn verwachting alleen maar toenemen.

Alle reden dus om vandaag nog je website te optimaliseren voor Google. En je af te vragen of jouw website wel écht relevant is voor je doelgroep, zodat de Hummingbird wat vaker langs komt vliegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *