Geschikte domeinnaam kiezen voor je webshop

Geschikte domeinnaam kiezen voor je webshop

Menno Bouma Domeinnaam, E-commerce Reactie plaatsen

Als het gaat om het starten van een e-commercebedrijf, is een geschikte domeinnaam kiezen een cruciale eerste stap in het opbouwen van een gedenkwaardig en winstgevend merk.

Een pakkende naam bedenken kan echter een uitdaging zijn. Er zijn namelijk al eindeloos veel verschillende namen bedacht. Soms kun je zelfs ontdekken dat voor jouw gevoel alle ‘goede’ namen al in gebruik zijn.

Om jou te helpen een goede naam te vinden, kun je in dit artikel een lijst vinden met tools voor het genereren van bedrijfsnamen. Daarnaast geven we een paar ideeën om op gang te komen met brainstormen. Als laatst vind je nog een aantal tips om een pakkende naam te bedenken.  

Geschikte domeinnaam kiezen voor je webshop

Tools om een geschikte domeinnaam te kiezen

Er zijn redelijk wat hulpprogramma’s te vinden die jou helpen met het genereren van een bedrijfsnaam.

Shopify’s business name generator

Deze tool is niet alleen gratis, maar combineert het door jou gekozen woord met andere woorden en creëert hieruit een lijst met inspiratie.

Namelix

Jouw bedrijfsnaam is natuurlijk erg belangrijk, maar dit hulpprogramma geeft je zelfs ideeën voor een logo. Daarnaast vertelt het programma of jouw naam nog beschikbaar is om te gebruiken.

Als eerste kies je een keyword die je graag terug zou willen zien in de naam. Vervolgens vraagt het programma wat de lengte van de naam moet zijn. Verder krijg je ook nog een optie over de stijl van de naam. Je kunt uit andere kiezen uit bestaande, verzonnen, verkeerde gespelde, buitenlandse en rijmende woorden.

Domain Hole

Een andere aanrader is Domain Hole. Deze tool geeft je meerdere opties voor het kiezen van een bedrijfsnaam. Zo heb je bijvoorbeeld de Domain Name Generator. Deze tool vindt willekeurige, unieke, merkbare en uitspreekbare domeinnamen. Daarnaast is er een brainstormer. Hierbij voer je een trefwoord in en Domain Hole zal een lijst met resultaten weergeven, waaronder populaire TLD’s, variaties en domeinbeschikbaarheid. Ook is er een directe beschikbaarheidscontrole en een volledige beschikbaarheidscontrole.

Geschikte domeinnaam kiezen voor je webshop

Brainstormen

Naast het gebruik van hulpprogramma’s zijn er ook andere manieren om een goede bedrijfsnaam te vinden.

Wat bestaat al?

Je kunt als eerste onderzoeken wat er al is. Hierdoor weet je meteen welke namen niet beschikbaar zijn. Daarnaast kunnen de bestaande namen misschien nieuwe inspiratie opleveren. Je kunt controleren of de domeinnaam al bestaat op deze site.

Noteer alles!

Een van de belangrijkste regels bij brainstormen is dat er geen slecht idee is. Schrijf alles op wat in je opkomt. Wie weet rolt hier alsnog een goed idee uit voort.

Schakel hulp in

Vraag eens in jouw omgeving of iemand een idee heeft voor een goede naam. Je weet maar nooit of hier nu net juist die ene bedrijfsnaam uitkomt.

Selecteer

Als je eenmaal veel ideeën hebt bedacht, moet je teruggaan en ze doorzoeken om de beste kanshebbers te vinden. Selecteer de beste eruit en overweeg je opties. Als je eenmaal een domeinnaam hebt bedacht die beschikbaar is, ‘lock’ deze dan totdat je de naam daadwerkelijk koopt. Het zou zonde zijn als hij een paar dagen later weg is.

Geschikte domeinnaam kiezen voor je webshop

Tips

Er zijn daarnaast een aantal richtlijnen waar een goede bedrijfsnaam aan voldoet. Tips om de beste domeinnaam te kiezen zijn dan ook de volgende:

Kort

Een pakkende bedrijfsnaam is niet lang, maar kort en krachtig. Hou er rekening mee dat een naam die bestaat uit meerdere woorden vervelend zou kunnen zijn als domeinnaam. Eindigt het eerste woord met een klinker en begint het tweede woord met een klinker? Dan kan dit een raar woord opleveren wanneer het aan elkaar wordt geschreven.

Makkelijk uit te spreken

Een geschikte domeinnaam kiezen houdt rekening met een naam die gemakkelijk uit te spreken en te spellen is. Het zou erg vervelend zijn als men niet op jouw webshop uitkomt, omdat het onduidelijk is hoe je deze naam spelt.

Mocht je nu toch voor een domeinnaam willen gaan die op verschillende manieren is te spellen, hebben wij nog een tip voor je. Het wordt je in dit geval aangeraden om de ‘verkeerd gespelde’ domeinnamen ook te kopen. Zo kun je deze webshops aan elkaar koppelen, waardoor de bezoeker automatisch wordt doorgeschakeld naar de juiste webshop.

Wees duidelijk

Het kan nogal een vreemd effect hebben wanneer jouw bedrijfsnaam vernoemd is naar je eerste huisdier, terwijl je een webshop met planten hebt. De uitdaging hier is om een ​​naam te bedenken die jouw niche en het type producten dat je verkoopt weerspiegelt, zonder dat uw bedrijfsnaam uw concurrenten weerspiegelt. Gebruik om deze reden dan ook liever geen cijfers in je bedrijfsnaam.

Topleveldomein

Zodra je een lijst met opties voor jouw winkelnaam hebt, zoek dan uit of het door jouw gekozen domein beschikbaar is om voor te registreren. Het topleverdomein – .com – is het populairste topleveldomein. Meestal is deze optie daarom ook al snel weg. Neem geen naam die al bestaat onder een ander topleveldomein, zodat klanten je niet verwarren met een ander bestaand bedrijf.

Heeft jouw webshop een lokale doelgroep? Ga dan niet voor .com. Het is in dit geval beter om in te zetten op een ander top-level domein.

Check social media

Het is ook belangrijk om Twitter, Facebook en andere sociale mediasites te controleren op beschikbaarheid als je van plan bent deze te gebruiken.

Een goede domeinnaam is het fundament voor je online business. Besteed daarom tijd en geld voor het kiezen van de juiste!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *