3 tips over hoe je duidelijke doelen kunt stellen in je bedrijf

Menno Bouma Ondernemerschap, Performance Coaching, Persoonlijke ontwikkeling Reactie plaatsen

Een doel stellen is eigenlijk noodzakelijk voor iedere ondernemer. Het geeft antwoord op vragen als ‘waar doe ik het eigenlijk voor?’. Een doel is een droom met een finish-lijn. Toch zijn er gek genoeg veel ondernemers die hun doelen niet concreet op papier hebben gezet. Waarom is dit zo belangrijk?

1. Focus; doelen maken dat je aandacht kunt richten

Een doel zorgt dat je een punt op de horizon creëert. Een doel zorgt dat je een beeld krijgt van het eindresultaat. Als je het resultaat voor ogen hebt dan kun je ‘boodschappen’ gaan doen en alle ingrediënten bij elkaar zoeken voor jouw ideale succes. Je schept een langetermijnvisie en breekt deze in kleinere behapbare brokken. Dit worden je korte termijn doelen. Bij iedere behaalde mijlpaal heb je een moment om te vieren.

2. Succesmomenten en motivatie

De rit naar succes is leuker dan het eindresultaat. Mits je regelmatig je korte termijn doelen behaald. Door bijvoorbeeld maandelijks een doel te behalen heb je iedere maand minimaal 1 vreugde moment in je bedrijf. Dit geeft enorm veel blijdschap en motivatie.

Ik raad je aan om een notitieblokje te pakken en een flinke pijl van boven naar beneden te trekken. Bovenaan is waar je bent begonnen met je bedrijf. Onderaan je eindresultaat. Zet nu een aantal concrete stappen op papier op volgorde van tijd. Je hebt nu jouw stappenplan voor je persoonlijke succes gemaakt! Steeds als je een klein succes kun je 1 van de stappen afvinken.

3. Doelen stimuleren je groei en ontwikkeling

Nieuwe doelen zetten jou als ondernemer regelmatig voor nieuwe uitdagingen. Je dient namelijk zaken voor elkaar te krijgen die je nog niet eerder hebt gerealiseerd. Veelal vragen doelen om nieuwe kennis en ervaring op een bepaald gebied. Je krijgt hierdoor steeds meer nieuwe kennis en inzichten. Je groeit!

Het leuke is dat je de nieuwe vaardigheden de rest van je leven houdt. Een investering voor je leven. Wees daarom ook niet bang om te investeren in persoonlijke groei. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je te laten coachen. Je kunt hiermee impact maken op jezelf en op je gehele bedrijf. Je kunt een constante groei beleven door zogenaamde ‘impactdoelen‘ te stellen.

Ik adviseer mijn klanten om minimaal 4 impactdoelen per jaar te hebben en deze een pakkende naam te geven. Voorbeelden kunnen zijn ‘Kunde delen in een kennisbank’ of ‘Super goede site bouwen’. Schrijf deze doelen op een papiertje en hang deze op een prominente plek in je direct werkomgeving, zodat je er iedere dag aan herinnert wordt. Aan het eind van het jaar dienen ze afgerond te zijn.

Naast impactdoelen raad ik je aan om minimaal 12 ‘groeidoelen‘ per jaar te hebben. Een groeidoel is een doel van jou als ondernemer of van je bedrijf. Het leuke is dat een bedrijf vaak het karakter van de ondernemer heeft, waardoor ook het bedrijf groeit als de ondernemer groeit. Het voordeel van groeidoelen is dat je er maar eentje per maand hoeft te behalen waardoor je al je tijd, geld en energie er op kunt focussen. Een groeidoel kan bijvoorbeeld zijn het leren van een nieuwe vaardigheid; bijvoorbeeld het werken aan je website. Als je langetermijndoelen bijvoorbeeld over 5 jaar zijn, dan heb je 60 groeidoelen behaald!

Samenvatting

Door doelen op te stellen krijg je meer focus, motivatie en groei. Door een langetermijn doel te maken en deze op te delen in impactdoelen en groeidoelen is je grote doel beter te behappen.

Heb je hulp nodig bij het stellen van doelen? Schakel me in als Performance Coach en in een ochtendsessie hebben we alles op papier en weet jij als ondernemer waar je bedrijf over 5 jaar staat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *